Friday, January 6, 2017

Tune in for our free Two Day Irish Genealogy Webinar! Registration Open Now!

The Fountaindale District and the Plainfield Public Library District are hosting a Two Day Irish Genealogy Workshop and Streaming Webinar with the Ulster Historical Foundation on Wednesday,March 15 and Thursday, March 16, 2017 at the Fountaindale Public Library, 300 W. Briarcliff Road in Bolingbrook, IL.
Each multi-session day will feature the following lectures:
Irish Genealogy – Resources for Success! irelandPublic Library (Wednesday, March 15 9:30 am to 5 p.m.)
Morning Session
09:30 a.m.  Introduction to Irish and Scots-Irish Family History Research (1 hr)
10:30 a.m.   Irish Education and School Records (30 mins)
11 a.m.  BREAK (30 mins)
11:30 a.m.   Introduction to archives in Ireland (45 mins)
12:15  LUNCH
Afternoon
1:30 p.m. Sources available for Irish research by county (1 hr)
2:30 p.m. Gravestone inscriptions and newspapers as sources for Irish research (45 mins)
3:15 p.m. BREAK
3:30 p.m. Using the Registry of Deeds, with a short introduction to Irish wills (55 mins)
4:30 p.m. Q&A and solving brick walls
Famine Era Records and Emigration imrs(Thursday, March 16 9:30 am to 4:30 p.m.)
Morning Session
09:30 a.m.  The Great Famine in Ireland, 1845–51: A brief historical overview (1 hr)
10:30 a.m.   BREAK
10:50 a.m.   Emigration from Ireland to North America: An Overview (1 hr)
11:50 a.m.   The Great Famine in Ireland: Sources for Research Part 1 (45 mins)
12.45 p.m.   LUNCH
Afternoon Session
2:00 p.m.   The Great Famine in Ireland: Sources for Research Part 2 (45 mins)
2:45 p.m.   Emigration from Ireland to North America: Strategies for Researching
Emigrant Ancestors (1 hr)
3:45 p.m.   BREAK
4:00 p.m.  Q&A and Solving Brick Walls
Streaming participants, please make a donation to the Ulster Historical Foundation to support their genealogical projects and programming.  The donation site is powered by PayPal, and you have the ability to donate without creating an account by checking out as a ‘guest’.
Details and free downloadable handouts available at http://www.fountaindalegenealogy.org.
Event Contact: Debra Dudek (ddudek@fountaindale.org)
Post a Comment